Finn det billigste produktene uten å måtte lete selv

Juuwin

Gjennom bestilling og kjøp på internet kan man bruke lang tid på å finne fram til det produktet man ønsker, til prisen man ønsker seg. Ofte vet man ikke hvor man skal lete, og selv når man kjenner til gode nettbutikker er det nesten umulig for en enkeltperson å kjenne til alle. Kanskje er det salg på produktet man ønsker kjøpt, men uten å vite kjøper man til full pris et annet sted. Det er heller ikke ønskelig å bruke mye tid på å lete etter det billigste tilbudet.

Å ha noen til å lete for seg er mye raskere og mer effektivt enn å bruke timesvis på å surfe på nettbutikker. Derfor eksisterer nettsider som sammenligner priser slik at forbrukeren slipper å lete selv. Det finnes flere tjenester for sammenligner av priser på nettet. Noen lar kjøperen søke på alle typer forbruksvarer, mens andre spesialiserer seg på for eksempel flyreiser, bokhandler og strømleverandører. Sammenligning av priser på faste tjenester, slik som mobilabonnement og strøm, er noe man kan spare mye på. Fra sammenligningstjenesten kan man også lett klikke seg inn på listen over de forskjellige tilbudene som er samlet inn fra alle leverandører og butikker, og dermed ha god oversikt over produktet og prisen.

Sammenligningstjenestene sender også ut varsel til de interesserte om nye tilbud og salg, og man kan lett melde seg til å få varsler om dette på e-post. Man trenger altså selv aldri å lete men heller sjekke e-post for varsler om salg på akkurat det produktet man er interessert i. En annen fordel ved å bruke disse tjenestene er at kjedebutikker ofte går tomme for produkter lenge før nettbutikken deres gjør det, og da kan det lønne seg å kjøpe på nett heller enn å gå til en av kjedens filialer.

Tjenestene er i all hovedsak gratis, men ved noen få må man trykke «liker» på tjenestens facebookside for å bruke siden. Tilbudet om å melde seg på e-postlisten for nye tilbud er et krav for å sammenligne priser hos noen få tjenester, men langt i fra alle. I disse e-postlistene kan man også velge kun å få tilbud om de produktene og tjenestene som er relevant for den spesifikke kunden.

Sammenligningstjenesert er noe relativt nytt som har kommet etter at de fleste butikkene og tjenesteleverandørene har begynt med nettsalg gjennom deres nettsider. Varer fra alt fra klesbutikker til treningssenter, til allergimatvarer, skiutstyr og skolebøker finnes til salgs på nett.

Varen de aller fleste kjøper på nett, og kun på nett, er hotellovernattinger og flyreiser.

Det finnes over et trettitalls sammenligningstjenester for norske forbrukere, og enda flere av dem finnes på flere språk og opererer med priser på produkter i flere land. Ved kjøp av hotellovernattinger og flybilletter er det vanlig å bruke de internasjonale sidene for sammenligning av pris, men de norske gir en like god oversikt over reiser fra Norge og også mellom andre land.

Priser på elektronikk er det nordmenn oftest søker på gjennom nettsidene til sammenligningstjenestene. Noen sider lar forbrukeren også søke opp brukte varer, slik som biler, tilhengere og større varer. En positiv konsekvens av dannelsen av slike tjenester er at prisene ellers blir presset ned, da forbrukeren lett kan få oversikt over alle prisene ute på nettet, og butikkene og leverandørene må konkurrere sterkere å holde på om kundenes oppmerksomhet.