God søvn gir deg god helse

Når det kommer til søvn er det ikke noe særlig diskusjon blant forskerne, men når det kommer til den generelle befolkningen ser man likevel at det er stor variasjon i forhold til hva folk tror på når det kommer til søvn. Det er noe vi skal se litt nærmere på her og trekke de forskjellige trendene tilbake til det forskningen faktisk sier om søvn. 

Søvn er noe som vi alle sammen trenger og selv om forskningen viser at det er små variasjoner i forhold til hvor mye søvn som hver og en av oss trenger, så er det likevel helt tydelig at variasjonene er mye mindre enn det folk flest tror – til tross for at mange tenker at de trenger mindre søvn enn de rundt dem. Men først og fremst skal man jo velge riktig seng. 

Invester i en virkelig god madrass 

Når det kommer til å sove godt er et valg som for eksempel en kontinentalseng veldig bra. Og det å velge hvilken seng som er helt riktig for deg handler om å se på mange forskjellige parametere. Det gjelder for eksempel om man typisk er varm eller kald når man sover, om man trenger en litt hardere eller litt mykere madrass, om man sover sammen med noen eller alene, om man har behov for memory foam fordi man har vondt i ryggen for eksempel og mange, mange andre ting.  

Det er heldigvis mye god hjelp å hente når det kommer til valget av hvilken seng man skal kjøpe og det er skikkelig heldig, for det er et valg som betyr mer enn det man tror. Det å våkne mange ganger om natten fordi man ikke ligger godt på madrassen påvirker søvnkvaliteten vår og dermed både den mentale og fysiske helsen vår. 

Du trenger mer søvn enn du tror 

Noe alle forskere som jobber med søvn er enige om, er at vi trenger mer søvn enn det vi tror. Og viktigheten av å få nok søvn er faktisk så alvorlig at bare det å sove en halv til en hel time mindre enn det man trenger kan faktisk ha direkte innvirkning på de kognitive evnene våre og både den mentale og fysiske helsen vår.  

Derfor er det ganske problematisk at mange av oss går rundt og tror at vi bare trenger for eksempel seks timer søvn, eller til og med føler at vi klarer oss på mindre enn det. Det er nemlig virkelig skadelig over tid og spesielt hvis man ikke klarer å ta seg en lur i løpet av dagen for å veie opp for de timene man ikke fikk sovet om natten. 

Grunnen til at man føler at man klarer seg med mindre søvn er fordi de kognitive evnene våre svikter og vi derfor blir mindre i stand til å bedømme våre egne evner. Ganske ironisk. Forskningen er helt tydelig på at 7-9 timer søvn er det vi trenger og heller 8-9 enn 7.