Velg riktige nyheter

I dagens samfunn er vi omgitt av nyheter nesten hele tiden. De fleste av oss har nyheter på telefonen og når vi åpner datamaskinen så er nyheter ofte det første vi ser. Uansett om du har notifikasjoner eller sms-varsler fra nyhetstjenester, så er nyheter noe du skal forholde deg til konstant. Så hvordan velger du riktige nyheter? Det kan du lese mer om her. 

Gå vekk fra algoritmene

Alt på nettet styres av algoritmer så det å gå helt vekk fra dette er en teknisk umulighet, fordi du ikke ville kunne bruke internett i det hele tatt, men det er allikevel relativt stor forskjell på nyheter som du velger selv og de som blir valgt for deg. Når du for eksempel er på sosiale medier så er de nyhetene og  hendelsene som dukker opp noe som blir valgt for deg basert på en rekke algoritmer. Når du går inn på en nyhetsside så kan du velge selv hva du vil lese – og du ser alt i stedet for bare et kuratert utvalg. Derfor får man ofte et mye mer nyansert bilde av verden og nyhetsbildet generelt når man velger nyheter selv i stedet for å la dem bli valgt for seg på sosiale medier.

Finn relevante nyheter

Man kan selv kuratere og velge hva som er relevant. Man kan for eksempel finne relevante nyheter på Ranaposten eller andre store medier og bli mer informert på verden rundt seg. Det er farlig å falle i fella der man bare leser nyheter gjennom facebook eller twitter, det er nemlig ikke hele nyhetsbildet du blir presentert for, men det som algoritmene har analysert seg frem til at passer til nettopp deg. Supert, tenker du kanskje – spesialvalgte nyheter! Men sånn er det faktisk ikke.

Det algoritmene gjør er også å skåne deg fra den andre siden av saken og du kan dermed ende opp med et litt ensformig eller ensidig verdensbilde hvis dette er din eneste kilde til nyheter. Før i tiden når vi bare hørte på radio, så nyheter på tv og leste avisen fikk vi gjerne et mer nyansert bilde, selv om det er mye mer informasjon tilgjengelig med bare få tastetrykk om absolutt alt i dag.